Îți face cinste să citești

Ideile pentru cel de-al treilea act au pornit de la faptul că doream să încurajăm oamenii să citească în mijlocul de transport în comun, în stații, în sălile de așteptare, în momente ce ar putea duce la timp „mort”. Pentru început, ne-am gândit să punem cărți gratuite în autobuze și oamenii să le împrumute sau să le schimbe cu alte cărți. Am început demersurile pentru a implementa această idee, însă la fiecare pas lucrurile se complicau tot mai mult, iar șansele ca ea să se concretizeze scădeau considerabil. După alte discuții, am ajuns la concluzia că cea mai bună motivație de a citi în autobuz ar fi dacă, prin acea lectură, oamenii ar circula gratuit cu autobuzul. În cadrul unei convorbiri în direct la Napoca FM cu domnul Emil Boc, Victor i-a propus ca o zi în fiecare lună cititorii să circule gratuit cu transportul în comun. Ideea a fost binevenită și bine primită, însă implementarea ei durează din motive birocratice. Ce am reușit însă să facem într-un timp mult mai scurt: pe 23 aprilie 2014, de Ziua Internațională a Cărții, oamenii care au avut o carte la ei au intrat gratuit la Grădina Botanică. Rezultatul: 1230 vizitatori cititori.

Ai o carte la tine, intri gratuit la Grădina Botanică

Ziua internațională a cărții 23 aprilie 2015Ai o carte la tine, intri gratuit la Grădina Botanică, ediția a 2-a.

Geplaatst door Cărțile pe față op Zondag 3 mei 2015

Tot din categoria „Îți face cinste să citești”, în vara lui 2014 am avut o acțiune în Parcul Mare la inaugurarea unui coffee-bike, în care am primit 50 cafele gratis, cu sloganul „Cititul te onorează și îți aduce o cafea gratis dacă o savurezi lecturând”, iar asta nu e tot. Ne-am permis extravaganța de a ne lăsa conduși de carte. Astfel, într-o zi senină de vară, în București, am invitat oamenii la o tură de literatură cu Editura Litera, în care le ofeream gratuit o carte și îi duceam oriunde cu o mașină de la Autonom-Rent-a-Car. Într-o altă zi, de data aceasta în Cluj-Napoca, am pus la dispoziția clujenilor un taxi gratuit timp de o zi, prin aplicația pentru mobil Clever Taxi.

Ai carte, ai parte de transport gratuit

În primăvara lui 2014 colegul nostru Victor Miron a făcut această propunere în direct la radio primarului Emil Boc: https://soundcloud.com/radionapocafm/clujeanul-victor-miron-iÎn 2015 s-a implementat și în perioada 4-7 iunie cititorii au călătorit gratuit în mijloacele de transport în comun din Cluj-Napoca.Credem că e mult mai eficace să recompensăm oamenii care citesc în loc să îi blamăm pe cei care nu o fac. Convingerea noastră este că dacă vom citi în spații publice le vom face poftă și celor care nu lecturează așa des. :)Reportaj realizat de TVR Cluj

Geplaatst door Cărțile pe față op Maandag 8 juni 2015

În 2015 a fost prima dată când, inițial la Cluj, s-a oferit transport public gratuit pentru cine călătorește citind o carte. Știrea despre acestă modalitate inedită de a încuraja lectura a făcut înconjurul lumii, s-a scris despre ea în peste 20 de limbi și s-a distribuit la zeci de milioane de oameni.

Despre inițiativa nostră la matinalul France2

Știre la TeleMatin pe France2

Geplaatst door Cărțile pe față op Vrijdag 28 augustus 2015