Ideile pentru cel de-al treilea act au pornit de la faptul că doream să încurajăm oamenii să citească în mijlocul de transport în comun, în stații, în sălile de așteptare, în momente ce ar putea duce la timp „mort”. Pentru început, ne-am gândit să punem cărți gratuite în autobuze și oamenii să le împrumute sau să le schimbe cu alte cărți. Am început demersurile pentru a implementa această idee, însă la fiecare pas lucrurile se complicau tot mai mult, iar șansele ca ea să se concretizeze scădeau considerabil. După alte discuții, am ajuns la concluzia că cea mai bună motivație de a citi în autobuz ar fi dacă, prin acea lectură, oamenii ar circula gratuit cu autobuzul. În cadrul unei convorbiri în direct la Napoca FM cu domnul Emil Boc, Victor i-a propus ca o zi în fiecare lună cititorii să circule gratuit cu transportul în comun. Ideea a fost binevenită și bine primită, însă implementarea ei durează din motive birocratice. Ce am reușit însă să facem într-un timp mult mai scurt: pe 23 aprilie 2014, de Ziua Internațională a Cărții, oamenii care au avut o carte la ei au intrat gratuit la Grădina Botanică. Rezultatul: 1230 vizitatori cititori.
Tot din categoria „Îți face cinste să citești”, în vara lui 2014 am avut o acțiune în Parcul Mare la inaugurarea unui coffee-bike, în care am primit 50 cafele gratis, cu sloganul „Cititul te onorează și îți aduce o cafea gratis dacă o savurezi lecturând”, iar asta nu e tot. Ne-am permis extravaganța de a ne lăsa conduși de carte. Astfel, într-o zi senină de vară, în București, am invitat oamenii la o tură de literatură cu Editura Litera, în care le ofeream gratuit o carte și îi duceam oriunde cu o mașină de la Autonom-Rent-a-Car. Într-o altă zi, de data aceasta în Cluj-Napoca, am pus la dispoziția clujenilor un taxi gratuit timp de o zi, prin aplicația pentru mobil Clever Taxi.
În 2015 a fost prima dată când, inițial la Cluj, s-a oferit transport public gratuit pentru cine călătorește citind o carte. Știrea despre acestă modalitate inedită de a încuraja lectura a făcut înconjurul lumii, s-a scris despre ea în peste 20 de limbi și s-a distribuit la zeci de milioane de oameni.