Promovăm cititul, ne dăm Cărțile pe față

Primul act constă de fapt în acțiunea care a dat numele campaniei. Victor a fost inspirat de discursul Adelei Mureșan din cadrul unui eveniment Toastmasters Cluj, în care combătea principalele motive pentru care lumea nu citește. Titlul discursului fiind „Cu cărțile pe față”, Victor a preluat ideea la propriu și și-a făcut o poză citind cartea „Casa somnului” de Jonathan Coe și a postat-o ca fotografie de profil pe Facebook și așa a început totul.

La a doua carte postată, a început să scrie în comentarii și pasaje din carte pe care în mod normal le-ar fi subliniat. După câteva săptămâni în care nimeni nu reacționa la pozele cu #cărțilepefață, Victor a făcut încă un pas curajos și a propus librăriei Bookstory din Cluj să ofere o reducere de 10% oamenilor care au poză de profil cu ei citind o carte. Răspunsul a fost unul pozitiv, iar din acel moment lucrurile au luat amploare.

Liviu Mihaiu de la Radio Guerilla, Daniel Buzdugan de la Radio Zu și chiar unii profesori universitari din Cluj au început să ne pomenească, iar hashtag-ul #cărțilepefață era tot mai utilizat; deodată, Victor nu mai era singur în dorința lui de a promova lectura într-un mod inedit, pe principiul lui Adam Stanley: „It’s better to have your nose in a book than in someone else’s business”.

Cărțile ne hrănesc într-un mod mult mai interesant decât mâncarea. Suntem și ce lecturăm. Cărțile pe care le citesc mă…

Publicată de Victor Miron pe Miercuri, 22 ianuarie 2014